lördag 15 januari 2011

Veckans Tema Vecka 2


Varför behöver man äta mättande mat?
En person som går och är hungrig hela tiden gör sämre val och äter oftast saker i farten för att hålla hungern i schakt. Med mättande mat håller du koll på hungern och kan äta dina 4 dagliga mål och slippa allt små ätande i mellan. Dina fyra dagliga mål är:

Frukost: Välj saker med mättnadsfaktor som du håller dej mätt på. Tex, ägg, fullkornsbröd, gröt, fil och fullkornsflingor.
Lunch: Hoppa inte över detta mål. Planera i förväg och gör matlåda. Äter du ute på restaurang gör smarta val. Och ät mycket sallad men hoppa över dressingen.
Mellis: Frukt i alla sorter är bra. Ät var för sig eller gör en fruktsallad. Eller kanske en Knäckemacka, smoothie, eller yoghurt. Är du söt sugen kan jag tips om vv’s bars som är god. Dock så är dom inte så mättande.
Middag/kvällsmat:
För många de största målet mat på hela dagen. Planera i förväg vad du ska laga för mat. Så slipper du stressen och du har bra mat hemma att tillaga. Eller ta en av dom matlådor du gjort och lagt i frysen.
Akut hungrig. Ta en frukt. Eller en smörgås om du har möjlighet till de.

4 strategier som kommer hjälpa dej under din viktminskningen
Checklistan
Super viktig. Hur vet man annars hur mycket man ätit, och vad man ätit. Så skriv ner minsta lilla godis. Allt ska skrivas ner även om de inte läggs på en tallrik utan man äter de i förbi farten kanske på väg hem från jobbet/skolan eller på väg till något. Använd pappers checklista. Fördelen med den är att du kan ta med dej överallt.
Planering
Planera vad du ska äta, Skriv ett matschema för en vecka i taget och handla efter den. Gör matlåda om du behöver mat med dej till jobbet, Eller kanske när du behöver ha något snabbt när du kommer hem. Ett tips se även till att ha några extra i frysen. Super bra när man snabbt behöver mat och kylen är tom.
Belöningar
Belöna dej själv. Skriv ner olika delmål med 1kg  mellan varje. Skriv också med vad du ska belöna dej själv med. Kanske klippning, kläder, smycken, resa, spa, låt din fantasi och ekonomi bestämma. Belöna dej själv dock inte med ät bara saker.
Bra mat
Välj grönsaker, frukt och mat med mättnadsfaktor.
Sådana livsmedel är:
Frukt och grönsaker
Mager kött tex. kycklingfilé, fläskfilé, vit fisk tex. torsk
Ägg
Pasta, ris, potatis, matgryner och fullkorns bröd
Havregryn, rågflingor, andra fullkorns spannmål
Naturell lätt yoghurt och fil,


Ett super bra inlägg med samma tema finns här hos Esroth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar