lördag 2 april 2011

Prolaktas


Test av Prolakts

Vad är prolaktas? De är ett hjälpmedel vid laktosintolerans. Man tar en tablett om dagen och kan äta vanliga mjölkprodukter.

 8st Anledningar att äta Prolaktas

1. Man slipper tänka på att alltid ha med sig laktasenzymtabletter ifall man ska bort eller ska äta ute där laktosfri kost ej finns.

2. Man slipper köpa dyra laktosfria produkter.

3. Man behöver inte fråga om maten innehåller laktos.

4. Man behöver inte beställa mat/fika i förväg.

5. Man slipper säga nej tack!

6. Man slipper läsa på alla förpackningar.

7. Man kan äta mer god mat.

8. Man slipper riskera att bli dålig när man råkar få i sig laktos.

Varför valde jag prolaktas?
Egentliga anledningen till att jag gick till apoteket och frågade om tablett för laktosintolerans var för att jag ville ha något att ta när jag går bort och äter/fikar. Och för att ha ett artikelnamn till läkaren så han kunde skriva ett recept. Den trevliga damen lyssnade på mig och mina krav på en fungerade tablett. Mina krav var att de skulle vara droppar/pulver som går att bland ut i vätska och dricka direkt. Då berättade hon om denna och sa att kapseln går att ta isär och att pulvret går bra att bland med vätska. Och den är receptfri. Velade lite och rådfrågade mamma. Och vi bestämde oss för att låta mig testa. Och visst dom är kanske lite dyra 150kr för 32tabletter men i längden blir de billigare med dom än att köpa laktosfria produkter. Och man får en större frihet och man slipper att tänka sig för innan man äter något.

Kostnad? 150kr för 32st de blir ungefär 5kr per dag.
 
Länkar:

På Apotekets hemsida kan man beställa Prolaktas
 
Artikel om matallergimässan där Prolaktas nämns i texten.


Dag 1 110120
Två kapslar. Eftersom jag har super svårt att svälja tabletter så var de bra att dessa går att dela på och hälla ut pulvret. Blandade pulvret med juice som jag dricker till frukost varje dag. Funkade super bra och smakade inget om pulvret. Magen då. Mått precis som vanligt och de är först dag tre man får börja med vanliga mjölkprodukter.
Dag 2 110121
Två kapslar. Funkar kanon att blanda ut pulvret i morgonjuicen. Helt okej i magen hela dagen. Lite uppsvälld på kvällen med laktosfri mat. Beror förmodligen på att jag åt lite för mycket och brukar alltid vara lite svullen på kvällen. Imorgon är de dags att inför vanliga mjölkprodukter. Ska bli intressant. 
Dag 3 110122
Drack varm oboy till frukost på 2dl vanlig mjölk. Gick super bra. När jag testat tidigare med samma mängd mjölk så har magont och illamående kommit direkt. Till lunch var de färdig paj. Funkade bra. Tidigare när jag ätit den har jag känt av de lite genom att de har blivit lite bullrigt i magen. Nu inget sådant. Kvällen laktosfri mat från fredagen. Åt för mycket och vart uppsvälld. Får nog räkna med att bli svullen på kvällarna speciellt då jag äter lite för mycket. Men inget ont.
Dag 4 110123
Oboy till frukost idag med. Funkar bra. Lunchen idag innehöll ingen mjölk. Och på kvällen vart de oboy till kvällsmat alltså mjölk för andra gången idag och de gick bra. Vart lite svullen hela dagen men beror förmodligen på de stora matintaget igår och att jag ej fått vart på toa. Min mage lever nämligen sitt egna lilla liv. Ska börja att testa med linfrö 1tsk i yoghurten på morgonen för att  se om de blir någon förbättring.

Dag 5 110124
Vart inget linfrö test idag. Eftersom jag skulle åkt iväg tidigt på förmiddagen. Men avbokade de pga migrän. Får testa imorgon.
Funkar bra med pulvret i juicen. Idag har mjölk intaget bara bestått av mjölk i te. Lite svullen på kvällen som de brukar vara. Fick gå på toa på morgonen och de var normalt.

Dag 6 110125
Test av linfrö 1tsk i yoghurten. Ingen effekt vid lunch men kanske håller magen i bättre trim. Får hoppas.
Blir matgrädde i maten idag. Så ska bli intressant att se hur de funkar. Funkade super bra med lunchen. Fikat vart kladdkaka och marsan vanilj sås. Super gott. Och vad skönt att slippa säga nej tack. Och skön känsla att slippa sitta och titta på när andra äter. Magen höll sig också lugn. Lite kvällssvullen annars bra.

Dag 7 110126
Linfrö dag 2. Funkar bra. Och magen håller sig bra och ingen panik till toa. Dock testade jag nya Mango Fri Yoghurten från Arla, den var inte alls god. Sur i smaken och hårda bitar. Usch. Den gillade jag verkligen inte. Bra dock att de inte var några tillsatser men den ska ju vara god för de. Prolaktasen funkar bra. Dock svåra att trycka ut från förpackningen. Funderar på att köpa en liten låda med fack för måndag till söndag som jag sett på apoteket. Vart semla med grädde och vaniljkräm till fikat idag. Funkade super bra. Kvällssvullen som vanligt. Lite illamående innan kvällsmat. Om de beror på semlan eller huvudvärken som jag har är svårt att säga. Men känner inget från magen.

Dag 8 110127
Funkar fortfarande bra. Äter helt vanliga mjölkprodukter. Med linfröen går de bra. Dom hjälper att hålla magen glad även när jag tar mina behovsmediciner. 

Dag 9 110128
Funkar bra.
Dag 10 110129
Funkar bra. Vet faktiskt inte vad jag mer ska skriva. Är lite kvällssvullen ibland men de är ju helt normalt.

Dag 11 110130
Funkar bra.
Dag 12 110131
Funkar bra.
Dag 13 110201
Funkar bra.
Dag 14 110202
Funkar bra.
Dag 15 110203
Funkar bra.
Dag 16 110204
Funkar bra.
Dag 17 110205
Funkar bra.
Dag 18 110206
Funkar bra.
Dag 19 110207
Funkar bra.
Dag 20 110208
Funkar bra.
Dag 21 110209
Funkar bra. Läkaren på neurologen som ställde min EDS diagnos var inte så glad i dessa tabletter/puvler. Ska undersöka de. Men har en kartong med 32st kapslar kvar så kommer iallafall köra slut på dom.

Dag 22 110210
Funkar bra.
Dag 23 110211
Funkar bra
Dag 24 110212
Funkar bra.
Dag 25 110213
Funkar bra.
Dag 26 110214
Funkar bra.
Dag 27 110215
Funkar bra.
Dag 28 110216
Funkar bra.
Dag 29 110217
Funkar bra.
Dag 30 110218
Funkar bra.
Dag 31 110219
Funkar bra.
Dag 45  110305
Äter fortfarande Prolaktas och de funkar super bra.
Känns jätte skönt när man kommer bort att man slipper att sitta och titta på eller få något som inte alls är gott. Var borta för någon vecka sedan hos några som vet om att jag inte tål laktos men dom visste ej om tabletterna. Tror ni dom hade fixat fika till mig som jag tål. Svar nej. Nu är de ju så bra att jag med Prolaktasens hjälp kan äta vanliga mjölkprodukter men visst blir man ledsen och besviken. Ändå visste dom om i god tid att jag skulle komma. Usch. Sånt gillar man inte och de känns i hjärtat men nu har jag som tur är Prolaktasen. Är super glad för de. Då jag ännu inte haft någon diskussion med min vårdcentral om detta så kommer jag äta Prolaktas tills jag pratat med dom.


Mailade företaget som tillverkar Prolaktas. Utdrag från de mailet kommer framöver.


Pratat med vårdcentralen dom tyckte? Jag har ännu inte fått någon tid till vårdcentralen, kommer ta upp de med dom, frågan är bara när.

2 kommentarer:

 1. Om du vill få det enklare att svälja tabletten så finns det en ny mojeng som heter medcoat. sök på google så ser du. /mickan

  SvaraRadera
 2. Det ska jag prova på mina barn, som är laktosintoleranta!! Jättebra!
  Nu har jag länkat till din blogg från min, jag hoppas det var okej!!
  Har skickat en vänförfrågan på FB också, hoppas den hamnade rätt. :)
  Vi har ju några gemensamma bekanta såg jag. ;)
  Hoppas vi hörs och syns snart!
  Kram Anna (Dixie)

  SvaraRadera